Je weet wat je leuk vindt om te doen, je hebt een idee waar je passies liggen, en je kent grotendeels je vaardigheden*. Maar toch blijft de vraag hangen: welk beroep past daar nu eigenlijk bij? Het is een dilemma dat veel mensen ervaren wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. Je hebt een globaal idee, maar het lijkt onmogelijk om dat te vertalen naar concrete vacatures op de arbeidsmarkt. Het doorspitten van een eindeloze lijst met functietitels voelt als dweilen met de kraan open. En dan nog niet te spreken over de concurrentie waar je tegenop moet boksen. Je verliest je doel uit het oog en eindigt misschien in een baan die niet echt bij je past, puur uit gebrek aan betere opties.
Maar wat als ik je vertel dat er een andere, effectievere benadering is? Wat als je de regie over je loopbaan in eigen hand neemt en je je eigen vacature schrijft? Klinkt interessant? Ik neem je graag mee in hoe je te werk gaat.
*Opmerking: dit proces van het schrijven van je eigen vacature kan een onderdeel zijn van een loopbaanoriëntatietraject. Tijdens dit traject hebben we samen alle puzzelstukjes verzameld: van het ontdekken van je passies en vaardigheden tot het ontdekken van je talenten en drijfveren en welk beroep of welke branche bij jouw persoonsprofiel past. Het schrijven van je eigen vacature helpt je om een helder beeld te vormen van wat voor jou de ideale baan is.
Stap 1: Beschrijf je ideale werkomgeving
Begin niet met de functietitel, maar met het bedrijf waar je zou willen werken. Is het een klein bedrijf met een familiaire sfeer of juist een grote, internationale organisatie? Welke bedrijfscultuur spreekt je aan? Denk ook aan het type bedrijf: profit of non-profit? Door deze aspecten op te schrijven, krijg je een beter beeld van waar je je thuis zou voelen en wat voor jou passend is.
Stap 2: Bepaal je werkvoorwaarden
Om gericht te kunnen zoeken naar vacatures is het belangrijk dat je zorgvuldig bent bij het bepalen van je waarde. Het gaat er dus niet om wat je wilt verdienen, maar wat je kunt verdienen. Wanneer je al enigszins weet in welke branche je wilt werken, kun je door middel van je leeftijd en ervaring een reële inschatting maken. Of stel jezelf de vraag: wat wil ik minimaal verdienen en wat zou ik eventueel willen inleveren als mijn werkplezier hiermee een sprong kan maken? Verder kijk je bij deze stap naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, reisafstand en het aantal uren dat je wilt werken. Noteer je wensenlijstje, maar wees realistisch.
Stap 3: Identificeer je persoonlijke eigenschappen
Wat heb jij een bedrijf te bieden? Welke talenten wil je inzetten? Denk aan zowel je hard skills (zoals technische vaardigheden) als je soft skills (zoals communicatievaardigheden en empathie). Het benoemen van je sterke punten helpt bij het vinden van een functie die bij je past en waar je eigenschappen verder tot ontwikkeling mogen komen.
Stap 4: Opleidingsniveau en werkervaring
Hoeveel jaar werkervaring heb je? Welke specifieke vaardigheden en talen beheers je? Met welke (software) programma’s ben je bekend? Maak een lijst van je opleidingen, certificaten en werkervaring om een duidelijk beeld te krijgen van je professionele achtergrond en expertise.
Stap 5: Definieer je taken en werkzaamheden
Beschrijf welke taken je wilt uitvoeren en welke verantwoordelijkheden je wilt dragen. Zorg ervoor dat deze taken aansluiten bij je persoonlijke eigenschappen en werkervaring. Denk na over wat je energie geeft en waar je goed in bent, zodat je een functie kunt vinden die aansluit bij je interesses en competenties.
Stap 6: Schetsen maar
Vat al het bovenstaande samen in een aantal regels. Probeer de taken en verantwoordelijkheden te vertalen in een aantal kerntaken. Door een heldere functieomschrijving op te stellen, weet je precies wat je zoekt en kun je gerichter zoeken naar vacatures die aansluiten bij je wensen en behoeften.
Stap 7: Bedenk een passende functietitel
Welke titel past bij jouw ideale vacature? Kies een functietitel die duidelijk weergeeft wat voor functie je zoekt en die aansluit bij je achtergrond en ervaring.
Door deze stappen te doorlopen, vertaal je een vaag idee naar een concreet functieprofiel. Je weet nu naar wat voor type bedrijf je op zoek bent, welke werkzaamheden je wilt uitvoeren en welke verantwoordelijkheden je wilt dragen. Natuurlijk bestaat de ideale vacature niet, dus wees bereid om concessies te doen. Met je eigen vacature in de hand ben je klaar om te gaan netwerken. Dít is jouw aanbod; ga op zoek naar de vraag.
Wil je meer tips over hoe netwerken een feestje wordt? Bekijk dan mijn eerdere blog over 'Netwerken een feestje'?
Comentarios