top of page
Zoeken

Je baan veranderen, zonder van baan te veranderen.

Bijgewerkt op: 16 nov. 2022

Herken je dat? Je komt net terug van vakantie en ja hoor, meteen zit je weer in de sleur. De energie die je tijdens je vakantie hebt opgebouwd, wordt direct weer afgebrokkeld. Dan kan je gaan nadenken over een andere baan, of als dat nog net een stap te ver is, over job crafting….ooit weleens van gehoord?


Job crafting is het opnieuw vormgeven van je baan, zodat de werkzaamheden beter aansluiten op jouw competenties en talenten en je meer plezier en uitdaging in je werk ervaart. Het is een doorlopend proces, omdat je jezelf continu ontwikkelt. Jij groeit, jij verandert, dus het is heel logisch als je baan op zijn tijd ook mee verandert.


Yes, dan kan ik dus alle rotklusjes overlaten aan anderen, hoor ik je al denken. Helaas, dat kan dan weer niet. De bedoeling is namelijk wel dat je tijdens het jobcraften rekening houdt met de samenwerking en de cultuur van de organisatie waar je voor werkt. Daarnaast is het belangrijk dat je dit in overleg met je leidinggevende doet, aangezien hij/zij je eventueel moet faciliteren en er sprake moet zijn van een bepaald kader waarbinnen dit plaatsvindt.


Oke, maar hoe werkt het?

Het mooie van job crafting is dat jij het initiatief neemt, de regie pakt. Jij bent verantwoordelijk voor de veranderingen en de gevolgen ervan kunnen een grote impact hebben op de invulling van jouw baan en die van jouw collega’s. Het is dus belangrijk om het serieus aan te pakken.


Stap 1: Jezelf in beeld

Om te weten wat je precies wilt veranderen, moet je eerst je zelfbeeld helder hebben. Wat zijn jouw talenten, jouw drijfveren, waar krijg jij energie van? Wanneer je alleen al bezig bent om dit in beeld te brengen, zul je voelen dat je hier al een energieboost van krijgt.


Denk hierbij eens na over de volgende vragen:

- Noem eens een moment waarop je dacht: wauw dit is leuk! Hier ben ik voor gemaakt!

- Bij welke werkzaamheden of op welke momenten vergeet jij helemaal de tijd?

- Waarom ben je ooit met dit werk begonnen?

- Waar loop je echt warm voor?

- Wat geeft jouw ultieme voldoening?

- Wat drijft jou in jouw werk om te doen wat je doet?


Stap 2: Werk in beeld

De tweede stap is om je werk in beeld te krijgen. Door je werkzaamheden in kaart te brengen ontstaat er overzicht op wat je doet en hoeveel tijd en energie dit kost. Bij job crafting kun je aan vier verschillende knoppen draaien.


Je kunt kijken naar:

- Taken: takenpakket of aanpak.

- Relaties: interactie met collega’s/projectgroepen of andere samenwerkingen.

- Context: tijd en plaats, misschien wil je wel meer flexibiliteit in werktijden of soms op

een andere locatie werken voor de afwisseling of interactie.

- Mentaal: welke betekenis heeft het werk voor jou, hoe beleef je jouw werk, haal je er

voldoening uit?


Maak je wensen en ideeën concreet. Maak een lijstje van bijvoorbeeld alle taken die je doet en bedenk uit welke je veel energie of voldoening haalt en welke je energie kosten. Deze energienemers wil je het liefste van je lijstje af hebben. Dit lukt lang niet altijd, maar een voorstel voor aanpassingen hierin kan natuurlijk wel. Belangrijk is dat je ook goed nadenkt over waarom je ze wilt veranderen en welke voordelen dit kan hebben voor jezelf, je werkgever of de organisatie.


Of je kan met je baas bespreken of er gesleuteld kan worden aan je werktijden en werkplek. Dit is ideaal wanneer je behoefte hebt aan meer vrijheid. Afspraken maken over flexibelere werktijden of thuiswerkdagen kunnen maken dat je dat gevoel van vrijheid meer ervaart waardoor er ook meer ruimte kan komen voor creativiteit.


Stap 3: Matchen & kiezen

Om te ontdekken welk onderdeel in je werk je aan wilt pakken, ga je matchen. Je werkzaamheden ga je koppelen aan je talenten en energie. Conclusies die je hieruit trekt, vormen het vertrekpunt om met jouw leidinggevende in gesprek te gaan. In dit gesprek kan je je wensen en ambities bespreekbaar maken en voorstellen doen over hoe je het anders zou willen en kunnen. Heb je met name behoefte aan meer uitdaging? Stel dan voor dat je wat moeilijkere taken oppakt. Het oppakken van bepaalde taken van een collega die met zwangerschapsverlof gaat, kan daar een mooi moment voor zijn of sluit je aan bij een projectgroep. Een ander voorstel kan zijn dat je een keer meeloopt met een collega waarvan jij vindt dat hij of zij hele leuke taken heeft. Of je loopt een keer mee op een andere vestiging. Uiteindelijk maken jullie samen een plan met concrete aanpassingen waar jullie beiden wat aan hebben en jij weer met meer plezier en voldoening naar je werk gaat.


Stap 4: Blijf evalueren

Evalueer voor jezelf, met je collega’s en leidinggevende of de job crafting het gewenste resultaat heeft. Zowel voor jezelf als de organisatie. Zo kan je indien nodig ook op tijd bijsturen of aanpassen. En het houdt je ook scherp.


Er zijn dus verschillende manieren om je werk voor jezelf interessanter en afwisselender te maken zonder dat je meteen op zoek moet gaan naar een andere baan. Schroom dus niet om voor jezelf na te gaan wat je anders zou willen en ga het gesprek aan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.


Geeft het toch niet het gewenste resultaat, dan wordt het misschien tijd om je horizon verder te verbreden.




14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ont-moeten

bottom of page