top of page
Zoeken

"De kracht van lummelen: waarom een pyjamadag goed voor je is 😊"

Een pyjamadag? Wat is dat nou weer? Toen ik als leidinggevende bij de Rabobank werkte, kwam er eens in de zoveel tijd een collega met haar verlofbriefje naar me toe. Zo'n klein wit papiertje met een geel velletje erachter als extra exemplaar voor haar eigen administratie, waar ik dan een handtekening op moest zetten. Op dit papiertje stond dan haar naam, datum van verlof en eventuele reden. Dit laatste hoefde niet perse ingevuld te worden, maar bij haar stond er altijd een bepaalde reden: pyjamadag. 

 

De eerste keer dat ik dit zag moest ik erg lachen, wie neemt er nou verlof voor een pyjamadag? Toch was ik wel getriggerd en vroeg haar wat ze dan ging doen. Zij noemde het pyjamadag maar het was oprecht een lummeldag voor haarzelf. De kinderen waren naar school, haar man was naar zijn werk, de boodschappen waren al in huis en het huis was aan kant. Ze had dus echt een dag voor zichzelf. Ik als eind twintiger/begin dertiger vond het mooi dat ze dat deed, maar echt begrijpen deed ik het toen nog niet. Pyjamadag associeerde ik met lui, slapen, niks doen, hangen, een overtuiging van mijzelf bleek later.

 

Nu jaren later snap ik de pyjamadag helemaal. Het is oprecht goed om af en toe een pyjamadag of lummeldag te houden. Niet dat ik er nu goed in ben, want de overtuiging zit er nog steeds wel, maar er is een andere overtuiging bijgekomen: goed voor jezelf zorgen. In mijn dagelijks leven als echtgenote, moeder, werknemer en als coach zorg ik veelal voor anderen maar mag en moet ik mezelf zo ook af en toe een pyjamadag gunnen.

 

Een pyjamadag zorgt voor:

 

Mentale rust en ontspanning 😌

In onze vaak drukke en hectische levens hebben we behoefte aan ontspanning en pauzes. Even loskomen van stressvolle gedachten en verplichtingen voor een gezonde mentale balans. Hoe vaak las jij een pauze in?

 

Creativiteit en inspiratie 💡

Door even niets te doen, geef je je brein de ruimte om te dwalen en te dagdromen. Dit leidt vaak tot nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie. Vind jij ook juist je beste ideeën wanneer je niet actief bezig bent met een specifieke taak?

 

Stressvermindering 🌬️

Lummelen kan helpen om de opgebouwde stress in je lichaam te verminderen. Het is een natuurlijke manier om spanning los te laten en kan bijdragen aan een lagere bloeddruk en een ontspannen gevoel. Herken je dit gevoel?

 

Zelfreflectie 🤔

Tijdens een pyjamadag heb je de kans om even stil te staan of te liggen 😉 bij jezelf en je eigen behoeften. Het biedt ruimte voor zelfreflectie en kan helpen bij het ontdekken van wat echt belangrijk is in je leven. Wanneer maak jij hier tijd voor?

 

Fysiek herstel 🛌

Rust is nodig voor jouw fysieke welzijn. Lummelen geeft je lichaam de kans om te herstellen, vooral als je een periode van drukte achter de rug hebt.

 

Verbetering van productiviteit op lange termijn ⚙️

Gek genoeg kan het nemen van tijd om te lummelen uiteindelijk bijdragen aan een betere productiviteit. Het stelt je in staat om op te laden, waardoor je later effectiever en gefocust aan taken kunt werken. Bijzonder hoe dit werkt, eerst ontspanning dan inspanning, we zijn gewend om het andersom te doen.

 

Versterking van relaties ❤️

Door tijd voor jezelf te nemen, kun je ook beter aanwezig zijn in je relaties. Het stelt je in staat om meer verbonden te zijn met anderen wanneer je de tijd hebt genomen om voor jezelf te zorgen.

 

Het is niet alleen acceptabel om af en toe een pyjamadag of lummeldag te nemen, maar het is ook nodig voor zowel je mentale als fysieke welzijn. Het draagt bij aan een gezonde balans in het leven, waardoor je beter in staat bent om voor anderen te zorgen wanneer dat nodig is. Dus hup pyjama aan en lummelen maar!😊

 

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page