top of page
Zoeken

Help, ik kan niet kiezen!

Laten we eerlijk zijn, keuzes maken is niet altijd een fluitje van een cent. Weet je nog die keer dat je in een ijssalon stond en niet kon kiezen tussen vanille, chocolade, aardbei en nog 20 andere smaken? Als het om je loopbaan gaat, is er nog veel meer keuze. Het is heel normaal om je een beetje overweldigd te voelen. Of je nu aan het begin van je loopbaan staat of middenin een carrièreswitch zit, die overvloed aan opties kan soms aanvoelen als staan voor een menukaart in een restaurant met 100 gerechten. Wat als je de verkeerde keuze maakt?


1. Het menu van mogelijkheden:

Stel je voor dat je naar een restaurant gaat en het menu bevat alleen maar spaghetti. Best saai, toch? Gelukkig heeft het leven meer variatie, en dat geldt ook voor loopbanen. Er zijn talloze paden die je kunt bewandelen, en dat is fijn! Het betekent dat je opties hebt en dat je jezelf kunt toestaan om te verkennen.


2. Verken en ontdek:

Soms moet je gewoon een beetje proeven voordat je weet wat je echt lekker vindt. Dus, neem de tijd om verschillende loopbaanopties te verkennen. Praat met mensen in verschillende beroepen, doe stages, loop een dagje mee - alles is mogelijk. Wie weet ontdek je een passie waarvan je niet eens wist dat je die had, hoe gaaf zou dat zijn?


3. 'Specials' en 'aanbevolen gerechten':

Net als in dat restaurantmenu zijn er in je loopbaankeuzes 'specials' en 'aanbevolen gerechten'. Dit zijn die opties die er echt uitspringen en waarvan anderen zeggen dat ze geweldig zijn. Maar onthoud dat wat voor anderen geweldig is, misschien niet jouw smaak is. Kies iets waarvan je denkt dat het bij jou en jouw kwaliteiten past.
4. Neem een adempauze:

Het is oké om even de menukaart aan de kant te leggen en te ontspannen. Soms helpt het nemen van een adempauze om je gedachten te ordenen en te beslissen wat je echt wilt. Neem de tijd om te relaxen, te wandelen in de natuur (even lekker uitbuiken) of gewoon te dagdromen.


5. Vraag om advies:

Net zoals je de ober kunt vragen om aanbevelingen in het restaurant, kun je ook advies vragen aan collega's, familie, vrienden of een loopbaancoach. Ze kunnen je helpen om de juiste keuze te maken op basis van hun ervaring en expertise.


6. Onthoud, het is jouw maaltijd:

Aan het einde van de rit is het belangrijkste dat je onthoudt dat het jouw loopbaan is. Jij bent degene die dagelijks aan het werk gaat en de keuze moet maken. Dus, laat je niet te veel beïnvloeden door anderen en kies wat jou gelukkig maakt.


Onthoud dat keuzestress normaal is, en het is een teken dat je jezelf uitdaagt en groeit. Geniet van de reis en vergeet niet om te genieten van dat heerlijke gerecht op je loopbaanmenu. Eet smakelijk 😋18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ont-moeten

Comments


bottom of page