top of page
Zoeken

Netwerken, een feestje?

Netwerken. De meeste mensen krijgen alleen bij het woord al de kriebels: het beeld van zakelijke borrels, strak pak, vlotte babbel, jezelf op bijeenkomsten opdringen aan mensen die je helemaal niet kent, nee hoor, jou niet gezien! Maar met de juiste instelling en voorbereiding kan dit dé sleutel zijn voor jouw nieuwe baan en wordt netwerken een feestje!


Netwerken doe je op je eigen manier, een manier die bij jou past. Het mooie is: iedereen kan het leren. De definitie van netwerken is namelijk helemaal niet zo moeilijk als wij denken: netwerken is niets anders dan het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep of carrière zijn voordeel mee kan doen. (bron: Het Van Dale Groot woordenboek)




Allemaal leuk en aardig maar hoe pak je het aan?


1. In kaart brengen

Het begin is makkelijk, want de basis van je netwerk heb je al. Dat bestaat uit familie, vrienden, sportmaatjes en (oud)collega’s. Zij seinen jou als eerste in als ze een mooie kans voor je zien. Laat ze daarom altijd weten dat je een (nieuwe) uitdaging zoekt, dan letten ze extra voor je op.


2. Uitbreiden maar

Nu gaan we uitbreiden. Vrienden van vrienden zitten in andere sociale en professionele kringen. Zij kennen nog veel meer mensen. En die werken weer bij nóg meer organisaties en horen dus over heel andere vacatures. Bij het uitbreiden kun je ook denken aan: contacten vanuit de vereniging waar je bij zit, je vrijwilligerswerk, bestuur, ouders van vriendjes/vriendinnetjes van jouw kinderen, je kapper, de buren etc.


3. Persoonsprofiel helder?

Je familie en vrienden zullen je altijd aanbevelen. Je via-via-vrienden hebben iets meer overtuiging nodig voordat ze jou aanbevelen voor een job. Hier komt het helder hebben van jouw persoonsprofiel van pas. Vertel welke ervaring je hebt, deel je interesses, en laat vooral weten wat je graag zou willen doen.


Tip: netwerken is geven en nemen, zenden en luisteren, deel dus gerust ook een stukje van jouw expertise of ervaring, wees duidelijk in wat je zoekt en wat je kunt, zodat het voor de ander gemakkelijk te verwoorden valt.


3. Goed woordje

Een netwerk werkt alleen als de ander gemotiveerd is om wat voor jou te doen. Vraag de mensen in jouw netwerk om voor jou te gaan: rondkijken, rondvragen, jou in contact brengen, een goed woordje voor je doen, en hopelijk: jouw naam voorstellen als er een vacature langskomt.


4. Handige tool: LinkedIn

Hét netwerkplatform om jezelf te presenteren, te verbinden, te praten over je interessegebieden, artikelen te delen en organisaties in jouw sector te volgen. Een laagdrempelige manier om weer in contact te komen met oude, waardevolle contacten en nieuwe contacten te leggen met mensen die iets voor je kunnen betekenen. Dé site om je te profileren.


Tip: volg bedrijven waarvoor je zou willen werken, dan kun je snel reageren als zij een vacature hebben. Scrol ook eens even door jouw contacten heen, kijk eens naar hun functies, zit hier nog een interessante gesprekspartner tussen?


5. Oriënterende gesprekken

Een goede manier om te netwerken en te weten te komen wat voor banen er bij bedrijven zijn, is het voeren van een oriënterend gesprek. Mensen praten graag over zichzelf en dat werkt hierbij in jouw voordeel. De meeste mensen zullen dus bereid zijn het een en ander over zichzelf en hun functie te vertellen als je daarom vraagt. Ga op zoek naar mensen die in jouw ogen een interessante functie hebben. Vraag om een inhoudelijk gesprek over wat die persoon doet.


Het belangrijkste van het voeren van oriënterende gesprekken is dat het uitgangspunt van het gesprek niet direct vacature gericht is. Je wilt vooral meer weten over de achtergronden van de persoon en zijn of haar functie. Bij goede oriënterende gesprekken kan van het een het ander komen. Ga er niet vanuit dat ieder gesprek dat je voert een baan oplevert. Wat het je wel oplevert? Een inkijkje in de praktijk, gevoel voor een bedrijf of functie, antwoorden op vragen, inzicht in wat wel of juist niet past. Ook dit valt onder netwerken en is dus zeker de moeite waard.


Kortom:

· Netwerken is niets meer dan praten met mensen over bijvoorbeeld hun vakgebied.

· Mensen praten graag over zichzelf/hun functie. Gebruik dat.

· Vragen staat vrij. Nee heb je, ja kun je krijgen.

· Iedereen heeft een netwerk: kijk maar eens met wie jij allemaal contact hebt.

· Netwerken hoeft niet vervelend te zijn: oefening baart kunst!

· Netwerken kun je leren en netwerken moet je vooral doen, dan wordt het vanzelf een feestje!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ont-moeten

bottom of page