top of page
Zoeken

Ont-moeten

Dagelijks worden we geleid door een constante drang om te moeten: moeten slagen, moeten voldoen aan verwachtingen, moeten presteren. Maar wat als we een stap terug zouden doen en onszelf zouden toestaan om minder te moeten? Wat als het geheim van geluk en voldoening ligt in het juist verminderen van onze verlangens en verwachtingen?

Het is een gedachte die vaak wordt onderschat, maar het verhaal van een dame die ik heb begeleid, laat zien dat het de sleutel kan zijn tot een verhaal met een happy end.


25 jaar lang was ze een toegewijde journalist. Ze bracht haar dagen door met het najagen van verhalen, het halen van deadlines en zichzelf voortdurend pushen om te presteren op het hoogste niveau. Maar na verloop van tijd begon ze te merken dat de voldoening die ze ooit uit haar werk haalde langzaam begon te vervagen. Het voortdurende moeten begon zijn tol te eisen en ze voelde zich steeds meer gevangen in een vicieuze cirkel van stress en uitputting.


Via via kwam ze bij mij. Ze kon zichzelf niet langer dwingen om te voldoen aan een ideaal dat niet langer bij haar paste. Toen ze eindelijk de tijd nam om hierbij stil te staan, hakte ze vrij snel de knoop door om haar carrière in de journalistiek achter zich te laten en een nieuwe weg in te slaan. In plaats van te blijven hangen in een omgeving die haar geen plezier meer bracht, koos ze ervoor om haar eigen pad te volgen, ook al betekende dat

dat ze de lat lager moest leggen voor zichzelf.


Haar nieuwe weg leidde haar naar het bedrijf van haar man, waar ze een rol vond die haar talenten op een geheel nieuwe manier benutte. In eerste instantie zou dit tijdelijk zijn, maar ze ontdekte een passie die ze nooit had verwacht, en merkte dat haar werk haar niet langer uitputte, maar haar juist energie gaf. Door minder te willen, creëerde ze ruimte voor zichzelf om te groeien en te bloeien op een manier die ze nooit voor mogelijk had gehouden.


De stappen die ze heeft gemaakt, inspireren me. Ze laat zien dat het verminderen van onze verlangens en verwachtingen niet betekent dat we genoegen moeten nemen met minder, maar juist dat we meer open staan voor andere en nieuwe mogelijkheden. Soms is het nodig om de lat lager te leggen voor onszelf, om ruimte te creëren voor nieuwe kansen en ontdekkingen.


Ik zie weer een vrouw die straalt, lacht en energie heeft voor 10, niet alleen als werknemer, maar ook als partner, als moeder, als dochter, als zus, als buurvrouw, als vriendin. Het werkt door in alles47 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page