top of page
Zoeken

Tijd om los te laten en … te reflecteren op je loopbaan.

De zomerperiode is de ideale periode waarin je even afstand kunt nemen van je dagelijkse routines en verplichtingen. Heerlijk, tijd om te ontspannen, nieuwe energie op te doen en te genieten van je vrije tijd. Maar wist je dat de zomerperiode ook een uitstekende gelegenheid biedt om na te denken over je loopbaan?


Doordat je het werk echt even los kunt laten en je geen druk ervaart van het dagelijks leven ontstaat er ruimte om te reflecteren op waar je staat in je loopbaan en waar je naartoe wilt. Zelf doe ik dit twee keer per jaar, rond de zomer en rond de Kerst. Twee momenten om even stil te staan, doordat je dit met enige regelmaat doet, hoeft dit niet lang te zijn en kun je sneller schakelen met als gevolg dat je het gevoel hebt zelf aan zet te zijn!

Een stap terug doen

Tijdens de zomerperiode heb je de mogelijkheid om een stap terug te doen en te reflecteren op je loopbaan. Neem de tijd om na te denken over je huidige baan, je eventuele doelen en de vraag of je nog met plezier naar je werk gaat. Ben je nog steeds gepassioneerd over wat je doet? Zijn er aspecten van je werk die je frustreert of waar je juist energie van krijgt? Het nemen van afstand kan je helpen om een helderder perspectief te krijgen.Stel jezelf 3 vragen:

  1. Word je blij van wat je doet? Ga eens na wat een werkdag voor jou leuk, gewoon of minder leuk maakt. Waardoor komt dat? Kun jij je drijfveren kwijt in je werk, dan geeft dat energie. Kan dat niet, dan vreet het energie. Wanneer was de laatste keer dat je met enthousiaste verhalen thuis kwam van je werk?

  2. Kun je je talenten voldoende benutten? Waar ben je echt goed in? Als je aan vrienden, familie en collega’s zou vragen: waar ben ik goed in of waar blink ik in uit, wat zeggen ze dan? Grote kans dat je daarmee je talent te pakken hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je heel zorgzaam bent en anderen het graag naar de zin maakt; een talent die je veel ziet bij ondersteunende functies. De vraag is: komen deze zeer goede talenten voldoende naar voren in je werk? Voor je werkplezier is het essentieel dat je in je baan je talent(en) kwijt kunt.

  3. Wat kun je doen om je loopbaan eventueel bij te stellen? Als het om je loopbaan gaat, ben jij (meestal) in the lead. Zorg ook dat je de controle blijft houden. Dat doe je door na te blijven denken over je ontwikkeling. Waar sta je en waar wil je heen? Blijf daarbij ook dicht bij jezelf. Als het gaat om je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk trouw te blijven aan jezelf. Wil je misschien een opleiding gaan volgen of zit je wel op je plek maar zou je eens wat andere taken willen doen voor de afwisseling?

Maak een actieplan

Aan het einde van de zomervakantie is het tijd om al je reflecties en inzichten om te zetten in een concreet actieplan. Stel doelen op voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Welke stappen moet je nemen om deze doelen te bereiken? Een planning kan je hierbij ondersteunen, het helpt je om gefocust te blijven en de nodige stappen te zetten om je loopbaandoelen te realiseren.


Conclusie

De zomerperiode biedt een waardevolle gelegenheid om los te laten, te reflecteren en je loopbaan een boost te geven. Door een stap terug te nemen, je prestaties te evalueren, nieuwe mogelijkheden te verkennen en een actieplan te maken voor jouw volgende loopbaanstap maar bovenal geniet vooral ook even van het niets moeten!
53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page